Thursday, June 28, 2007

Vznik čelistí

Čelisti vznikly přeměnou žaberních oblouků, kterých v původní podobě u předků čelistnatců bylo vytvořeno devět a které tvořily výztuhu žaberních štěrbin. Čelisti vznikly přeměnou 2. (premandibulár- ního) a 3. (mandibulárního) žaberního oblouku. První (terminální) žaberní oblouk z velké části zanikl (pouze jeho malá část byla pravděpodobně zabudována do čichové oblasti čelistnatců). Čelisti jsou tvořeny palatoquadratem (horní čelist) a mandibularem (Meckelova chrupavka, dolní čelist). Tyto čelisti s. str. (vzniklé přeměnou žaberních oblouků), jsou u většiny čelistnatců ještě kryty kostmi dermálního původu (vzniklé osifikací ve škáře) a celek pak označujeme jako čelisti s. lat.
Vznik čelistí byl jedním z nejdůležitějších kroků v evoluci obratlovců! Umožnil totiž efektivněji získávat potravu, což bylo obrovskou výhodou oproti bezčelistným, což byli převážně filtrátoři.
Bezčelistní nejsou předky čelistnatců! Jde o paralelní vývojové linie, které mají společného předka, ale po svém vzniku se vyvíjeli zcela nezávisle na sobě.

No comments: